Menu

Dalsze wsparcie kryzysowe producentów owoców i warzyw

Od piątku, 30 września br., w Oddziałach Terenowych Agencji Rynku Rolnego  będzie można złożyć powiadomienie w ramach mechanizmu „Dalsze wsparcie kryzysowe producentów owoców i warzyw (Wow)”.

Organizacje producentów i producenci indywidualni, którzy chcą uczestniczyć w tym mechanizmie mogą składać od dnia 30 września br. powiadomienia na formularzu udostępnionym przez Agencję na stronie internetowej. Powiadomienia należy składać w Oddziale Terenowym Agencji Rynku Rolnego właściwym dla miejsca zamieszkania lub wysłać faxem albo e-mailem. W przypadku elektronicznego wysłania oryginał należy przesłać rejestrowaną przesyłką pocztową. Formularz powiadomienia oraz szczegółowe informacje znajdują się tutaj.

„Dalsze wsparcie kryzysowe producentów owoców i warzyw (Wow)” to mechanizm realizowany przez Agencję Rynku Rolnego dla producentów niektórych owoców i warzyw w związku z kontynuacją zakazu ich przywozu z UE do Rosji. Producenci indywidualni oraz organizacje producentów otrzymają pomoc finansową za wycofanie z rynku wybranych owoców i warzyw w ramach bezpłatnej dystrybucji lub na inne przeznaczenie (np. paszę dla zwierząt lub spalanie w biogazowni w celach energetycznych). Pomoc wypłacana będzie do końca września 2017 r. Wycofaniem objętych będzie 90 400 ton jabłek i gruszek, 10 900 ton pomidorów, marchwi, papryki słodkiej oraz ogórków i korniszonów, 500 ton śliwek i winogron stołowych oraz 600 ton brzoskwiń. Wycofane z rynku owoce i warzywa – bez względu na ich przeznaczenie – muszą spełniać wymagania jakości handlowej. Łączna ilość produktów, którą będzie można zgłosić do przeprowadzenia operacji wycofania, wyniesie maksymalnie: 200 ton w przypadku producentów indywidualnych oraz 20 000 ton w przypadku organizacji producentów.

www.arr.gov.pl

Godziny pracy Urzędu Gminy

- poniedziałek: 7.00 - 16.30
- wtorek, środa , czwartek: 7.00 - 15.00
- piątek: 7.00 - 13.30

Kontakt

Urząd Gminy Mogilany
  • 32-031 Mogilany, Rynek 2.
  • telefon stacjonarny (centrala):  12 270 10 13
  • faks:  12 270 16 77

Sekretariat: